FNRS

Wedstrijdinformatie

Data | Wedstrijddag | Rijkleding | Promotiepunten | Startlijsten & Uitslagen

WedstrijdRozettenBanner

Er zijn twee wedstrijdcommissies die op regelmatige basis wedstrijden organiseren. Eén commissie voor KNHS wedstrijden en één commissie voor FNRS en overige wedstrijden. Zo zijn er de FNRS zitcompetitie, een slotwedstrijd, regelmatig een beginnerswedstrijd en diverse bijzondere wedstrijden zoals de TREC en 3-oplopend.

FNRS WEDSTRIJD

Bijna iedere maand organiseert de FNRS wedstrijdcommissie een FNRS wedstrijd voor al onze rijdende leden, ponyruiters en paardenruiters. De data kun je vinden in de agenda op de website (https://www.liethorp.nl) en op het prikbord op de manege.

Zie voor wedstrijddata de evenementenkalender

Let op! De FNRS proeven zijn per 1 april 2016 gewijzigd en zijn te downloaden op de site van www.KNHS.nl.

Inschrijven voor de wedstrijd

Ongeveer twee weken voor een wedstrijd wordt de inschrijflijst op het prikbord gehangen. Hierop kan je je inschrijven en aangeven wie je proef voorleest. Start je bij de pony’s en heb je geen voorlezer, dan leest iemand van de wedstrijdcommissie je proef voor. Eén of twee dagen voor de wedstrijd, worden de paarden en pony’s ingedeeld door de instructie.

Let op, de deelname aan een FRNS wedstrijd bedraagt:

 • per 1-1-2016 € 10,00
 • het diploma blijft € 5,00

Dit komt op het prikbord te hangen, op de website en in de Facebookgroep. Hier kun je ook zien welke proef je moet rijden. Om je voor te bereiden kun je de proef leren uit het boek “Leer paardrijden met plezier”. Oefenen kan vaak in de les als je dit vraagt aan je instructeur. Ook als je nog nooit hebt meegedaan, eerst eventjes overleggen met je instructeur of je er al klaar voor bent.  Wanneer er meer inschrijvingen zijn dan plaatsen, wordt er geloot. Voor de ruiters en amazones die uitgeloot worden geldt: bij de volgende wedstrijd heb je voorrang op je inschrijving.  

Op de wedstrijddag

Neem altijd je ruiterpaspoort mee op de wedstrijddag en lever die in bij het wedstrijdsecretariaat (het kantoortje direct links als je de kantine binnenkomt). Hier betaal je het inschrijfgeld en, als je ook een theorietoets moet doen, maak je daar je theorietoets. Op de startlijst staat ook hoe laat je je moet inschrijven. Zorg dat je op tijd bent!

FNRS ruiterpaspoort
Niet vergeten: Ruiterpaspoort!

Dan is het tijd om je pony te gaan poetsen en invlechten. Als er meer ruiters op dezelfde pony rijden, doe je dit samen. Het losrijden gebeurt door diegene die een sterretje achter zijn/haar naam heeft staan. Vlak voor het losrijden zal iemand van de wedstrijdcommissie aangeven dat je mag gaan opzadelen en wanneer je naar de rijbaan mag komen voor het losrijden.

Na het losrijden wacht je met je pony op stal tot je aan de beurt bent. Als je naar de kantine gaat, houd de tijd dan goed in de gaten! Als je lang moet wachten mag je pony zijn hoofdstel uit en als het koud is ook een deken op.

Wanneer iedereen uit je rubriek geweest is, is de prijsuitreiking in de kantine.  

Ouders, opa’s en oma’s en ander publiek kunnen de proef goed volgen vanuit de kantine. Op de poetsplaats kijken zorgt voor veel onrust. Daar heb je tijdens het rijden van de proef last van en dat willen wij liever niet.

Je kleding

Tijdens een wedstrijd moet je natuurlijk netjes gekleed zijn. Er is zelfs een officieel wedstrijdtenue dat bestaat uit:  

 • Cap
 • Rijlaarzen of leren jodphurs met chaps
 • Witte of beige rijbroek  
 • Witte blouse met daarop een rij‐jasje met plastron en speld of een zwarte bodywarmer.  
 • Witte handschoenen. Heb je geen witte handschoenen, dan draag je geen handschoenen.

Zo kan de jury je handen het beste zien.

 WedstrijdtenueVoorbeeld

Wanneer je een deel van het wedstrijdtenue nog niet hebt en ook niet kunt lenen, is dat geen probleem. Zorg gewoon dat je zo netjes mogelijk gekleed op je pony zit.

Promotiepunten en diploma’s halen

 • Voor alle F‐proeven zijn 210 punten vereist om 1 promotiepunt te behalen.
 • Voor de proeven F1 en F2 is 1 promotiepunt nodig om door te gaan naar het volgende niveau.
 • Voor de proeven F3 t/m F8 zijn 2 promotiepunten nodig om door te gaan naar het volgende niveau.
 • Voor de proeven F9 t/m F20 zijn 3 promotiepunten nodig om door te gaan naar het volgende niveau. 
 • Voor de proeven F2, F4, F6 en F10 dient bij de tweede promotiepunt een theorietoets gemaakt te worden. Dit zijn meerkeuze vragen, waarvan je er maximaal 3 fout mag hebben.  

Na het behalen van je promotiepunten en theorietoets krijg je een diploma! Deze krijg je in de niveau’s F2, F4, F6, F8, F10 en F12.

Informatie om je voor te bereiden op je theorietoets en je proef, kun je vinden in het boek “Leer paardrijden met plezier”. Dit boek is verkrijgbaar op de manege.

Meer informatie over FNRS wedstrijden kun je vinden op www.fnrsvoorruiters.nl.

De wedstrijdcommissie kan je bereiken onder wedstrijdfnrs@liethorp.nl

Voorbeeld startlijst:

startlist